VÁCI KOLPING 30

Nagy lelkesedéssel, sok munkával és még több energiával készült a váci Kolping Család az április 22-i szombatra, amikor megünnepelték: a Kolping alapítójának Adolf Kolping születésének 210. évfordulóját, a váci legényegylet megalakulásának 160. évfordulóját és a Váci Kolping megalakulásának 30. évfordulóját.

Kucsák Gábor tudósítását olvashatják.

A meghívott vendégek egy egész napos rendezvényen vehettek részt. A Kolping házban kezdődött, gyülekezővel az ünnepnap. A meghívott Kolping családok együtt indultak el zászlókkal a piarista templomban tartandó misére, ahol Dr. Varga Lajos segédpüspök, a váci kolping prézese mondott szentbeszédében utalt is a piarista kötődésre, hiszen Vácott a legényegylet idejében a piarista rend pártfogolta a Kolping mozgalmat.

Mi a Kolping-mozgalom?

Valójában egy német pap által elindított mozgalom, melynek célja az akkori munkásosztálybeli fiatal férfiak felemelése volt, azaz szakma megszerzésére, családalapításra és erkölcsös szórakozásra irányuló ösztönzés, mely sikeresen fejlődött. Egészen addig, amíg hazánkban a kommunista rezsim fel nem számolta az egyházi vagy egyházhoz kötődő szerveződéseket. A rendszerváltoztatás után hazánkban is újraalakultak a legényegyletek utódai a kolping családok. Vácott hetedikként alakult meg a Kolping. Elnöke Kucsák Béla volt 2014-ben bekövetkezett haláláig. Utána testvére vette át az elnöki posztot. A váci kolpingnak úgy, mint az országban mindenhol voltak, vannak szakaszai. Az első lelkesedést egy kicsi hanyatlás jellemezte. Talán most egy kis pezsdülés mondható, aminek bizonyítéka volt az április 22-i szombat. A misét a Kolping himnusszal zártuk, melyhez az Opsitos dalárda nyújtott segítséget.

A mise után a Karolina Katolikus Általános Iskola tornatermében került sor az ünnepi műsorra – ezúton köszönjük az igazgatónak Sisa Sándornénak a segítséget a lebonyolításban. A műsorban helyet kapott a népdal, valamint a néptánc is, melyet Komáromi Blanka és Bloch Marcell előadásában láthattak az érdeklődők, valamint vetítést a váci Kolping Család életéről. Köszöntésekre is sor került, mely után egy finom ebédre várták a vendégeket a Kolping- Házban.

Ebéd után egy kis pihenő után indult az esti táncos mulatság, mely méltó, vidám befejezése volt a kerek ünnepnek. A műsort itt is a fiatalok adták, Komáromi Gitta, valamint Komáromi Kolos, Márkus Lelle, Márkus Mór, Marschall-Héger Rebeka, Csukovics Levente és Tóth Mihály énekével és gitározásával varázsolták el a nézőközönséget.

A Kolping Család apraja nagyja napokkal előtte már a rendezvényre készült. Takarítás, szervezés, műsorkészítés, dekoráció, nyomtatott anyagok, ünnepi újság készítése és még sok- sok apróság, ami a sikeres programhoz hozzájárult. Így hát köszönet, minden váci kolpingtársunknak, hogy segítettek, mert nélkülük a rendezvény nem jöhetett volna létre, köszönjük minden kolpingos testvérnek, hogy eljöttek hozzánk ünnepelni. Valamint Marton Zsolt püspök atyának és Dr. Varga Lajos atyának a közreműködésért vagyunk hálásak.

Treu Kolping! Hűség Kolpinghoz!

Galéria 

 

 Galéria

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csíksomlyó 2023

Első Kolping Tábor